Psihoterapia individuală

Psihoterapia este un tratament psihologic care își propune să îmbunătățească sănătatea mintală și emoțională ale individului. Prin psihoterapie, ajutorul constă în eliminarea sau diminuarea simptomelor tulburătoare astfel încât persoana să ajungă la un ritm de viață funcțional.

Psihoterapia are o mare varietate de abordări, și implicit, tehnici și strategii. Utilizarea metodelor psihologice se bazează în special pe relația de colaborare terapeut - client în vederea soluționării dificultăților cu care se confruntă clientul.

Incapacitatea de a face față vieții de zi cu zi, anxietatea, depresia, impactul unei traume, pierderi semnificative, moartea unei persoane dragi, gânduri și emoții supărătoare sunt doar câteva dintre situațiile care fac ca pihoterapia să devină de o reală importanță în viața fiecăruia dintre noi.

Psihoterapia nu oferă doar un cadru suportiv și securizant, ci și îl ajută pe client să își identifice propriile modele cognitive și de comportament dăunătoare, înlocuindu-le cu alternative funcționale care fac ca starea emoțională a acestuia să beneficieze de un progres semnificativ.

Starea de bine generală, care cuprinde totalitatea aspectelor cognitive, comportamentale și emoționale ale individului, este un obiectiv realist în cadrul unui demers terapeutic, iar scopul acestuia îl reprezintă menținerea ei pe o perioadă cât mai îndelungată.

Psihoterapia este destinată oricărei persoane și ar fi de preferat să fie accesibilă tuturor indiferent de nivelul socio-cultural, economic sau alte variabile care conturează particularitatea și individualitatea fiecăruia dintre noi.

Atât timp cât în spatele dorinței de a parcurge un astfel de demers se află o nevoie reală, terapia poate funcționa în termeni pozitivi având drept rezultat îndeplinirea tuturor obiectivelor pentru care aceasta a început.